h

Eerst de mensen

30 maart 2012

Eerst de mensen

Het is tijd om de mensen in Breda weer centraal te stellen. Wat goed is voor de Bredanaar is goed voor de stad. Dat stelde fractievoorzitter Patrick van Lunteren gisteren tijdens het debat te voorbereiding op de voorjaarsnota. Met de financiële crisis, die sinds 2008 ons land en de wereld in haar greep heef, als excuus, is de helft van de buurthuizen gesloten, is de WMO uitgekleed en is de thuiszorg compleet overhoop gehaald. Ook in de culturele hoek vallen klappen, zoals bij het Bredaas Museum. Keuzes die weinig oog lijken te hebben voor de mensen die er door getroffen worden. Van Lunteren: “Bij ieder voorstel zou het college voortaan nadrukkelijk de voor en nadelen voor mensen die het betreft in beeld moeten brengen” “Grote kans dat er dan ineens heel andere keuzes gemaakt worden, die ook op veel meer draagvlak van de Bredanaars kunnen rekenen”.

Twee jaar geleden werd in Breda een nieuwe gemeenteraad verkozen. De VVD won de verkiezingen en mocht met 9 zetels de coalitieonderhandelingen leiden. Er werd een coalitie gesmeed met CDA, D66 en GroenLinks. De politieke stempel van de VVD ligt ook op het akkoord dat werd gesloten,’ @Breda’. Een dikke streep door het sociale beleid van de voorgaande jaren. Alles lijkt te draaien om geld, economie en een sluitende begroting. Patrick van Lunteren “Op verzoek van de SP laat de wethouder het NIBUD onderzoek doen naar de gevolgen van dit rigoureuze beleid. Gelet op de verhalen over groeiende armoede en gebrek aan zorg die ons nu al bereiken uit de stad moet kan dit niet zo doorgaan".

Halverwege de rit is de tijd sowieso rijp om eens te reflecteren op de koers van de gemeente. De ruk naar asociaal rechts tekent zich pijnlijk af in de stad. Voor de SP is het uitgangspunt totaal het tegenovergestelde van de zittende coalitie. Het gaat niet primair om euro’s en verdiencapaciteit. De SP stelt liever de huurders, de jongeren, de werknemers, de hulpbehoevenden, de recreanten en de kleine ondernemers centraal. Van Lunteren “ Die menselijke maat moet meer gehoord worden in Bredase politiek”.

U bent hier