h

SP: onverkoopbare woningen terug in verhuur

19 oktober 2011

SP: onverkoopbare woningen terug in verhuur

In de Herijkte Alliantie Breda 2011-2014 die het college is overeengekomen met de woningcorporaties, valt te lezen dat er wederom 4.330 huurwoningen geoormerkt zijn voor de verkoop. Ondertussen merken wij op dat in de stad grote hoeveelheden te koop staande corporatiewoningen leeg staan. De SP kan het niet vaak genoeg benadrukken: Breda kent nog altijd een grote woningschaarste. Met ruim 30.000 mensen op de wachtlijst voor een corporatiewoning is het voor ons dan ook niet te begrijpen dat er ondertussen woningen van diezelfde corporaties leeg staan.

Poster leegstandsprotest

Vandaar dat Patrick van Lunteren en Bas Maes van de SP gemeenteraadsfractie afgelopen week de onderstaande vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders gesteld hebben.

  1. Is het college op de hoogte van het aantal reeds in de verkoop staande corporatiewoningen? Is het college bovendien op de hoogte hoe lang deze woningen al leeg staan? Indien nee, is het college bereid deze gegevens bij de corporaties op te vragen?
  2. Is het college het met de SP eens dat het vreemd is dat enerzijds 30.000 mensen op een corporatiewoning wachten terwijl er anderzijds woningen lange tijd leegstaan omdat ze niet verkocht worden?
  3. Is het college bereid de corporaties op te dragen woningen die langer dan zes maanden te koop hebben gestaan terug in de verhuur te doen?
  4. Is het college bereid woningen die tot zes maanden te koop staan, uiteraard in overleg met de corporaties, tijdelijk te gebruiken om urgentiegevallen in op te vangen?
  5. De (voorlopige) sloopopgaaf van de corporaties laat een netto toevoeging van slechts ca. 50 woningen per jaar zien. Is in dit getal ook de verkoop van corporatiewoningen meegenomen? Of zijn het er onder streep eigenlijk nog minder?
  6. Is het college bereid de corporaties op te dragen de woning terug te kopen in het geval dat de nieuwe eigenaar wil verkopen? Dit zodat de woningen niet op de vrije markt komen maar wederom tot de sociale huurvoorraad gaan behoren.

U bent hier