h

Gemeente verdubbelt rentetarieven Kredietbank

26 oktober 2011

Gemeente verdubbelt rentetarieven Kredietbank

Voor Bredanaars met een laag inkomen is het moeilijk om rond te komen. Als alle rekeningen zijn betaald is er vaak nog net genoeg geld over om eten te kopen. Geld sparen lukt dan vaak niet meer. Toch heeft iedereen wel eens te maken met onverwachte tegenvallers, zoals een kapotte wasmachine of koelkast of een nieuwe bril. Als je niet hebt kunnen sparen en je geen lening bij de bank kunt afsluiten (omdat je inkomen te laag is) is het mogelijk een lening af te sluiten bij de Kredietbank West-Brabant. Dit is voor veel mensen met een laag inkomen het laatste redmiddel om noodzakelijke spullen aan te kunnen schaffen.

Raadslid Joyce van der Sanden: "Het inkomen van deze mensen is al zo laag dat ze grote moeite hebben om het geleende bedrag terug te betalen. Je zou verwachten dat het College de rente voor deze doelgroep daarom zo laag mogelijk zou houden. Niets is echter minder waar. De rentetarieven zijn zeer hoog, zelfs nog hoger dan bij commerciele banken. De tarieven zijn per augustus zelfs verdubbeld, van 6 naar 12,3%. Ik begrijp niet dat een wethouder niet wil praten over verhoging van de OZB met een paar tientjes voor huizen boven de drie ton, maar wel de rentetarieven voor de armste Bredanaars zonder blikken of blozen verdubbelt. Het is wel duidelijke waar dit rechtse College het geld haalt".

De rentetarieven van de Kredietbank voor een lening bedragen op dit moment tussen de 10 en 12,3%. Rentetarieven bij commerciele banken bedragen 7,4 tot 14% (ABN AMRO), 8,6 tot 10,6% (Rabobank) en 8,6 tot 10,5% (ING). De gemeente kan echter nog veel goedkoper terecht voor een lening bij de BNG (Bank Nederlandse Gemeenten). Het rentetarief is daar op dit moment 1,8%.

De SP heeft daarom uitleg gevraagd aan het College over de veel te hoge rentetarieven. Raadslid Joyce van der Sanden: "Met deze tarieven lijkt het erop dat de gemeente geld wil verdienen aan leningen voor de allerarmsten in de stad. Wij willen dan ook dat de tarieven zo snel mogelijk worden verlaagd.

U bent hier