h

'Boete van Bob' voor scheefwoners

6 oktober 2011

'Boete van Bob' voor scheefwoners

Wethouder Bob Bergkamp gaat het zogenaamde goedkope scheefwonen hard aanpakken. In plaats dat ze het gebrek aan betaalbare woningen oplossen, gaat dit college van VVD, CDA, D66 en GroenLinks de huurders beboeten. Mensen die in een goedkope huurwoning wonen en in de loop der jaren iets meer zijn gaan verdienen, krijgen straks een boete van 5% huursverhoging. Mert iets meer bedoelen ze hier overigens net boven één keer modaal, ca 33.000 euro. Je er maar net een paar euro boven zitten met twee kinderen, in een leuke huurwoning", zegt Bas Maes, commissielid voor SP Breda. "Die mensen worden nu gestraft om het falen van de bouwmarkt te maskeren. Laat ze met rust en ga doen wat je moet doen als gemeente en corporaties, bouwen".

Volgens Wethouder bergkamp zou de huurverhoging bedoeld zijn om mensen te “prikkelen” door te verhuizen naar een duurdere woning en zo de goedkopere woningen vrij te maken voor mensen die minder verdienen. “Dat wordt dus een ordinaire melkkoe voor de gemeente en corporaties. De praktijk heeft immers allang bewezen dat mensen zich niet zomaar verhuizen.” Zegt Maes. “Zeker ook omdat koopwingen voor mensen met een inkomenn et boven modaal tussen de 33.000 en 45.000 er gewoonweg niet betaalbaar zijn".

Behalve het feit dat scheefwonen niet of nauwelijks aan te pakken valt, heeft de SP hier ook helemaal geen bezwaren tegen. "Op deze manier worden mensen alleen maar weer tegen elkaar opgezet vanwege hun inkomen", zegt Maes. ”Mensen met een hoger inkomen moet je niet wegjagen. Die zorgen juist voor gemengde wijken. Dit is iets wat ook dit college graag nastreeft als we het coalitieakkoord @Breda mogen geloven. Door iedereen die teveel verdient de buurt uit te jagen creëert dit college haar eigen toekomstige getto’s” , zegt Maes.

U bent hier