h

Extra toets op invoering nieuwe thuiszorg

2 september 2011

Extra toets op invoering nieuwe thuiszorg

Maart 2012 volgt een eerste toets op de overgang naar de nieuwe thuiszorgaanbieders. Dat zegde wethouder Meeuwis donderdagavond toe aan SP Raadslid Maurice Spapens. De wethouder veroorzaakt enorm veel onrust door tegen beter weten in de thuiszorg in Breda aan te besteden. 90% van de clienten is niet meer zeker van goede zorg. 90% van de werknemers in de thuiszorg wordt ontslagen en moet maar afwachten of er nieuwe baan volgt tegen minstens gelijke vergoeding. De wethouder en nieuwe aanbieders blijven op vragen over consequenties van de aanbesteding praten in verhullende termen en vaagheden. " Een toets 3 maanden na de start moet dan maar blootleggen wat er waar is van alle beloften en mooie praatjes", zegt Spapens. " Te hopen is dat die extra druk leidt tot maximale inzet van de aanbieders om nog iets extra's te doen bovenop de erbarmelijke zwakke afspraken die zijn gemaakt".

Thuiszorg-werknemers in actie op het Stadserf

Maurice Spapens Ook zijn donderdagavond kwaliteitseisen toegevoegd aan de gemaakte afspraken. Op vrijwillige basis hebben inmiddels vier van de nieuwe aanbieders toegezegd deze op te willen nemen. De vijfde aanbieder zegt eerlijk dat dit eigenlijk een onmogelijke opgave is voor de prijs waarop is ingetekend. Spapens: " Eerst zien en dan geloven dat die andere vier het dus wel waar kunnen maken".

De wethouder probeerde zijn rol in de slechte aanbesteding weg te poetsen. Hij schuift de schuld af op de vakbonden. Die zouden de clienten en werknemers onnodig ophitsen en opzetten tegen de wethouder en de nieuwe werkgevers. " Dat is natuurlijk kinderachtig en een stadsbestuurder onwaardig", zegt Spapens. "Wethouder Meeuwis veroorzaakt zelf de onrust met zijn ondermaatse aanbesteding tegen laagste prijs. Het zou hem sieren dat te erkennen en ieder in zijn rol te respecteren".

U bent hier