h

De klap van Boelema komt hard aan bij de buurthuizen.

9 september 2011

De klap van Boelema komt hard aan bij de buurthuizen.

In aanwezigheid van 150 actievoerders overhandigde SP fractievoorzitter Patrick van Lunteren, woensdagavond, ruim 5000 protesthandtekeningen tegen sluiting van buurthuizen aan Wethouder Boelema (D66) . Het langverwachte voorstel van de wethouder is zeer slecht onderbouwd. De gemaakte keuzes kwamen voor veel buurthuizen en organisaties als een donderslag bij heldere hemel. Alles bij elkaar levert de sluiting van 17 buurthuizen ook nog eens maar een schijntje aan bezuinigen op. “Dit is een hele zware prijs die de stad betaald”, zegt Van Lunteren: “Zoveel goed werk van organisaties en vrijwilligers wordt in één klap kapot gemaakt voor nog geen 700.000 euro. Op een begroting van 500.000.000 euro was dat bedrag echt wel ergens anders te vinden.”

Tijdens het debat leken er aanvankelijk ook bij VVD, Groen Links, CDA en D66 wel grote vraagtekens te zijn over de onderbouwing en de uitvoering. Toen het puntje bij het paaltje kwam bleven zij echter wel achter dit slechte plan en de wethouder staan. Buurthuizen kosten geld en zijn slechts een stapel bakstenen zo stellen zij. Van Lunteren:”Een buurthuis is wat de SP betreft meer dan een stapel stenen. Het is een huiskamer, een vertrouwde plek waar mensen graag komen. Die sociaal maatschappelijke meerwaarde komt niet terug in de berekeningen. De gevolgen van sluiten konden de besparingen wel eens ver gaan overschrijden”.

Enig lichtpuntje uit het debat is dat er wel ruimte is gecreëerd voor buurthuizen die met een alternatief komen om besparing op exploitatie te realiseren. 22 september hakt de gemeenteraad definitief de knoop door. Van Lunteren:” Hoeveel tijd precies wordt gegund bleef in het midden hangen. Het lijkt mij goed als alle 17 buurthuizen zich weten te herpakken na deze klap van Boelema en nog voor 22 september aangeven of zij met een dergelijk plan komen, dan kan de Raad die ruimte voor ze claimen”.

Red ons buurthuis

U bent hier