h

College trekt corporaties het vel over de oren

15 september 2011

College trekt corporaties het vel over de oren

De SP is er niet trots op dat wethouders Alfred Arbouw (VVD) en Bergkamp de onderhandelingen met de corporaties keihard gespeeld hebben. Volgens de SP Commissielid Bas Maes is dit een foute instelling. Afgelopen dinsdag stond in de commissievergadering ruimte de Herijkte Alliantie 2011-2014 op de agenda. Daarin zijn de afspraken die de Gemeente Breda met de woningcorporaties heeft gemaakt, vastgelegd. "Het is een zeer teleurstellend stuk", zegt Maes: “ Voor Breda in het algemeen maar vooral de 30.000 woningzoekenden komen met deze afspraken geen steek verder!”

De corporaties zijn wat de SP betreft onze bondgenoten. Maes: “De herijking leest in alles alsof de gemeente de corporaties het vel over de oren heeft getrokken.” Dit college schuift allerlei taken af op de corporaties. Niet toevallig net die taken die geld kosten. Maes: “Geld van de huurders dat vervolgens niet gebruikt kan worden om voldoende betaalbare koop- en huurwoningen te bouwen.”

Ontkenning probleem
De netto toevoeging van betaalbare huur- of koopwoningen is de komende jaren dan ook minimaal. Ondanks groeiende wachtlijsten ontkent dit college eenvoudigweg dat er een tekort aan betaalbare woningen is. Volgens dit college is het zogenaamde scheefwonen het grote probleem. Hiermee bedoelt men huurders die een goedkopere woning huren dan dat ze zouden kunnen betalen. Maes: “Dit leidt de aandacht af van het werkelijke probleem namelijk een tekort aan betaalbare huizen.” De SP heeft geen bezwaren tegen scheefwonen. Maes: “Dit college pest met haar plannen alle mensen met een hoger inkomen hun huis en wijk uit en creëert zo haar eigen getto’s .”

Verkoop corporatiewoningen
De verkoop van huurwoningen gaat de komende periode ook volop door. Ruim 4.300 huurwoningen gaan in de verkoop. De SP is hier geen voorstander van. Het betreft vaak woningen die toe zijn aan groot onderhoud. De nieuwe eigenaar (vaak de voormalig huurder) kan zich het onderhoud maar moeilijk veroorloven. Maes: ”Zo ontstaan de rotte kiezen in een straat en gaat de buurt verder achteruit.” De SP is voorstander van het verplicht overeenkomen van een onderhoudscontract met de nieuwe eigenaren.

Niet verkochte woningen
Dan is er ook nog het verschijnsel van tal van in de verkoop staande woningen die al lange tijd leegstaan. Met zoveel wachtenden op de lijst is dit volgens de SP onverantwoord. Maes: “Woningen die onverkoopbaar blijken moeten terug de verhuur in. Woningen nog niet verkocht zijn moeten aangewend worden om tijdelijke urgentiegevallen zoals gezinnen met kinderen in op te vangen.” Op aandringen van de SP heeft de wethouder toegezegd de leegstaand onder in de verkoop staande corporatiewoningen te bekijken.

Sloop
Alhoewel de definitieve sloopopgave nog moet komen laten de voorlopige cijfers zien dat het vaak onnodig slopen van huurwoningen onverminderd door gaat. Alleen al WonenBreburg zal de periode tot 2020 circa 1.500 woningen slopen. Het overgrote deel hiervan zijn betaalbare huurwoningen. “Wethouder Bergkamp die voor de verkiezingen de mond vol had over terughoudend zijn met slopen, is wat ons betreft volledig door de mand gevallen.” Aldus Maes. “Het is helaas niet Bob de Bouwer maar Bob de Sloper gebleken!”

U bent hier