h

Centrum voor Jeugd en Gezin Breda goed voorbeeld voor heel Nederland

28 juni 2011

Centrum voor Jeugd en Gezin Breda goed voorbeeld voor heel Nederland

SP Tweede Kamerlid Nine Kooiman vindt het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Breda een voorbeeld voor alle CJG's in heel Nederland. Kooiman was maandag op werkbezoek in Breda. Het viel haar op dat er bij het CJG moeders en jongeren aan tafel zaten, die ook nog eens een zeer prominente rol in de organisatie hebben. Kooiman "Dat heb ik nog nergens anders gezien terwijl het wel zo logisch is. Als je voor jeugd en gezin werkt moeten die ook centraal staan in de organisatie. Dat hebben ze in Breda goed door".

Het CJG in Breda werkt hard aan een cultuuromslag in het werk van jeugdzorginstellingen in Breda. Niet de bureaucratie en het aanbod moeten centraal staan. Het moet gaan om de hulpvraag van de ouders en kinderen zelf. Als je die vraag op tijd in beeld krijgt is het probleem vaak nog klein en eenvoudig op te lossen. Kooiman: " Als je dan ook nog eens de hulpverlener vertrouwen geeft dat hij of zij het wel kan oplossen dan scheelt dat heel wat uren overleg en verantwoording. Dat spaart dus aan alle kanten uit".

Deze positieve benadering was eerder die middag ook voelbaar in het eerste bezoek bij het Annahuis. Het Annahuis helpt jongeren die om wat voor reden dan ook in de problemen zijn geraakt en op straat zijn beland. Op papier hebben we een sluitend systeem voor opvang van deze zwerfjongeren. De praktijk leert dat er zeker 80 zijn waar we geen zicht op hebben. Het topje van de ijsberg volgens medewerkster. De jongeren worden geholpen met een postadres, onderdak, voedselbonnen en de weg door de bureaucratie van de gemeente. Velen belanden desondanks toch op campings in de omgeving van Breda waardoor ze buiten alle regels van de gemeente vallen.

SP raadslid Maurice Spapens: "Het is hartverwarmend om te merken met hoeveel passie en liefde er gewerkt wordt. Jammer dat dan de bureaucratie zo tegenwerkt. Ik zal er de wethouder op aanspreken. Met name over die campings en het feit dat je als dakloze jongeren aantoonbaar op minstens 3 adressen moet overnachten om in aanmerking te komen voor een GBA inschrijving en alle rechten op bijstand en hulp die er bij horen."

U bent hier