h

Urgentieverklaring "klik voor wonen" op de schop

18 mei 2011

Urgentieverklaring "klik voor wonen" op de schop

Commissielid Bas Maes kreeg dinsdagavond een overgrote meerderheid van de Raad mee om alsnog de regels rond urgentie voor woningzoekenden aan te pakken. Sinds de invoering van het nieuwe systeem voor woningzoekenden ‘Klik voor Wonen’ ging er veel mis. De SP Hulpdienst kreeg steeds meer schrijnende gevallen over de vloer die vanwege het wegvallen van de mogelijkheid tot urgentie tussen wal en schip vallen. "Alle reden voor de SP om de mensen achter al die systemen en getallen een gezicht te geven", zegt SP-commissielid Bas Maes. "Ik ben blij dat we brede steun krijgen. We kunnen die gezinnen toch niet met kinderen en al op straat zetten of tussen de junks en alcohollisten in de crisisopvang?".

Met de SP Hulpdienst spraken dinsdag ook enkele van de gedupeerden de Raad toe. Het werd doodstil toen zij hun zeer aangrijpende verhalen vertelden. Gezinnen die slachtoffer zijn geworden van woekerpolissen bijvoorbeeld. Na maanden van onzekerheid en stress worden ze door de deurwaarder met kinderen en al op straat gezet. De woningcorporaties laten hen ijskoud in de steek omdat het niet ‘levensbedreigende’is. Dit is één van de hardvochtige criteria die corporaties sinds "Klik voor Wonen" stellen aan een urgentieverklaring. OokKoos Gouka van Stichting Woonconsument Breda (SWOB), de lokale belangenverenigingvoor woonconsumenten, deed nog een duit in het zakje over het onverantwoorde systeem achter 'Klik voor Wonen’. " Eigenlijk te zot voor woorden dat we deze hele sessie in de raad moesten organiseren natuurlijk. Iedereen met een hart zou moeten begrijpen dat dit zo niet kan" , zegt Maes. " Zeker als je bedenkt dat de corporaties vele tientallen woningen al maanden niet verkocht krijgen en dus leegstaande ruimte zat in de aanbieding hebben".

Het tweede bezwaar dat de SP heeft met het nieuwe systeem is dat mensen met weinig computervaardigheden benadeeld worden. Om in aanspraak te komen voor woningen is toegang tot het internet nodig en kennis van computers. In een grote groep woningzoekenden van naar schatting tussen de 4.500 en 9.000 mensen, is die toegang en kennis niet zo vanzelfsprekend. Maes: "Helaas zag een meerderheid van de partijen dit anders. Dat zal dan bij de evaluatie in december zeker een onderwerp van gesprek worden".

U bent hier