h

Bent u medeplichtig aan het sluiten van 16 buurthuizen?

22 maart 2011

Bent u medeplichtig aan het sluiten van 16 buurthuizen?

22 maart valt de hamer over 10 miljoen bezuiniging in de gemeente. De kans is groot dat die avond het doek valt voor 16 Bredase buurthuizen en dat het einde van het Bredaas Museum wordt aangekondigd. De meerderheid van de raad vindt dat een logische uitkomst van de kerntakendiscussie. En het blijft niet bij de buurthuizen en het Bredaas Museum. Er komen uit de koker van de coalitie vast nog meer onomkeerbare voorstellen. Ernstig is dat u medeplichtig bent aan de bezuinigingen. De vraag is of dat rechtvaardig is? U was immers uitgenodigd voor de discussie. Zo redeneren de coalitiepartijen. U had mee kunnen praten over de - op zichzelf al suggestieve - vraag over “waar de gemeente 10 miljoen op kan bezuinigen”. En voor wie er niet bij was, geldt dat wie zwijgt toestemt.

De kerntakendiscussie focust zich dus op bezuinigingen. De vraag is niet: waar zit nog geld en kunnen we dat binnenhalen om te investeren in die prachtige stad Breda? De coalitie grijpt de crisis liever aan om te snijden in de publieke zaak. Het armoedebeleid is al flink uitgekleed. Gretig kijken ze nu naar de cultuursector en het beheer van de stad. De schuldenlast van de crisis wordt op u afgewenteld en niet op de banken, de speculanten en de sterkste schouders. Daar werken ze hier in Breda maar wat graag aan mee. De vraag is of dat rechtvaardig is?

250 mensen hebben de avondsessies bezocht. Voornamelijk bekende gezichten die altijd al actief contact hebben met politiek Breda. 250 mensen op een totaal van ruim170.000 inwoners van Breda. Elk had een individuele inbreng. Deze inbrengen zijn wat ons betreft geen legitimatie voor miljoenen aan bezuiniging. Iemand die nooit in een buurthuis komt kan makkelijk roepen dat de buurthuizen wel dicht kunnen. Daarmee doet hij echter geen recht aan de duizenden mensen die er wel met plezier naar toe gaan voor een avondje dansen, kaarten, trompetles, Yoga of gewoon lekker bijkletsen. De vraag is of dat rechtvaardig is?

Bij de hulpdienst van de SP melden zich nu al steeds meer mensen die zich geen raad meer weten. Ze kunnen niet meer terecht bij de gemeente. Ze moeten het zelf maar uitzoeken. Mensen krijgen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt. Een rondje langs campings, in bijvoorbeeld Zundert, laat de schrijnende gevolgen al zien. Daar zitten jonge gezinnen in oude caravans, slechts verwarmd door een walmende petroleumkachel. Wethouder Bergkamp (CDA) vindt het al niet eens meer zijn probleem. Mensen kiezen er volgens hem toch zelf voor om uit Breda weg te gaan en in Zundert te gaan wonen in een caravan. De vraag is of dat rechtvaardig is?

Breda is een rijke stad. Er is in de stad nog volop geld te vinden zonder dat het onze koopkracht raakt. Chassétheater en Graphic Design Museum kunnen best verder met minder miljoenen subsidie. De OZB voor huizen boven de 350 duizend euro kan omhoog. Een toeristenbelasting levert al snel een miljoen op. Een paar dubbeltjes extra voor de parkeermeter voor winkelend publiek levert tonnen op. We steken zo maar een kleine 300.000 euro in oud wethouders. Die kunnen toch ook aan het werk? De afvalmarkt is danig in beweging. Slimme contracten kan ons tonnen aan geld besparen. Met al dat geld kunnen we bouwen aan Breda. De coalitie laat dat geld liever liggen. Ze breken blijkbaar liever af wat van ons allemaal is. De vraag is of dat rechtvaardig is?

Eerlijk is het in ieder geval allemaal niet. Eerlijker was geweest als de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks u direct hun zogenaamde hervormingsagenda hadden voorgelegd. Dat ze u eerlijk hadden gezegd dat zij vinden dat de crisis betaald moet worden door afbraak van onze sociale zekerheid, onze buurten en onze zorg. Dat doen ze niet, ze leggen het u in de mond. Vanaf 22 maart bent u dus medeplichtig aan hun afbraak van de publieke zaak. Tenzij u de komende tijd nog flink van u laat horen natuurlijk. De scootmobielrijders waren de eersten die tegen de bezuinigingen van protesteerden. Het lijkt er zo maar op dat ze niet de laatsten zullen zijn.

Patrick van Lunteren fractievoorzitter SP Breda
Nico Elshof coördinator Hulpdienst SP Breda

U bent hier