h

Tijdelijk op een camping (re)creatief wonen in afwachting van een woning

18 januari 2011

Tijdelijk op een camping (re)creatief wonen in afwachting van een woning

Met enige regelmaat krijgen wij noodoproepen van mensen die op één van de campings in de omgeving van Breda, Rijsbergen en Zundert (hopelijk) tijdelijk een stacaravan bewonen in afwachting van een betaalbare woning. Op camping Het Oekeltje in Zundert bijvoorbeeld dreigen mensen zelfs uit de caravans gezet te worden omdat men niet permanent op een camping mag verblijven. De gemeente daar wil de mensen geen woonruimte aanbieden. In Breda is die simpelweg niet te vinden. Onlangs nog bezochten wij met Tweede Kamerlid Paulus Jansen, camping Fort Oranje naar aanleiding van hoge winterprijzen. Ook hierdoor dreigen vele mensen hun weliswaar tijdelijke maar ook enige woning te verliezen. Dit leidde tot de volgende vragen aan het college.

  • Bent u bekend met het gegeven dat een groeiende groep Bredanaars buiten Breda een tijdelijke woonruimte heeft gevonden op campings in afwachting van betaalbare woonruimte in Breda? Indien ja, heeft u enig idee om hoeveel Bredanaars het gaat? Indien nee, bent u bereid dit probleem in kaart te brengen?
  • Erkent u dat deze groep mensen niet kiezen voor tijdelijke bewoning op een camping maar daartoe gedwongen worden door de huidige vastgelopen huurmarkt?
  • Bent u het met de SP eens dat dit een uitkomst is van het teveel afbreken van betaalbare woningen enerzijds, en het te weinig bouwen van betaalbare woningen anderzijds?
  • Welke korte en lange termijn oplossing heeft u voor deze groep mensen? Bent u bereid om hiervoor met het bestuur van Zundert en Rijsbergen in gesprek en overleg te gaan?
  • Gaat u in dit eventuele overleg de besturen van desbetreffende gemeenten vragen om clementie voor deze groep? Gaat u deze mensen die om hulp vragen (zie bijlage) helpen?
  • Erkent u dat wanneer deze mensen ook nog hun tijdelijke huisvesting op de camping verliezen, ze veelal dak- en thuisloos zullen worden? Indien ja, acht u dit een wenselijke situatie? Indien nee, hoe ziet u dit dan voor zich?

U bent hier