h

Sloop Zaart afgeblazen!

18 januari 2011

Sloop Zaart afgeblazen!

De voorgenomen sloop van 48 goedkope huurappartementen aan de Zaart is van de baan. Dat kregen de bewoners maandagavond in een bijeenkomst te horen. Woningcorporatie WonenBreburg heeft de knoop doorgehakt. De vaak hoogbejaarde bewoners die in overgrote meerderheid tegen de sloop van hun flatjes waren, zijn uitzinnig van vreugde. Voorzitster van de huurderscommissie Anneke Baardman: “We zijn heel blij hier te mogen blijven wonen. We zijn opgelucht dat WonenBreburg uiteindelijk toch in heeft gezien dat slopen van nog prima woningen eeuwig zonde is.”

Voorgeschiedenis
In juli 2009 kregen de bewoners tot hun grote schok van WonenBreburg te horen dat hun flats niet gerenoveerd zouden worden, maar gesloopt. Snel daarna hebben de inwoners zich georganiseerd in een huurderscommissie. Met steun van de SP heeft de huurderscommissie vervolgens namens de bewoners ruim een jaar geprobeerd WonenBreburg op andere gedachten te brengen. Er werd onder andere een tegenonderzoek gedaan waaruit bleek dat de appartementen in nog goede staat verkeren. Ook de lokale politiek werd benaderd middels meerdere malen inspreken in de raadscommissie en bezoeken aan wethouder Bob Bergkamp.

Recente ontwikkelingen
De laatste weken zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. In december besloot de raad dat de huidige locatie van Amphia Langendijk in aanmerking komt voor woningbouw. Hierdoor verviel voor WonenBreburg de noodzaak de flats aan de Zaart te slopen. De levensloopgeschikte woningen die volgens afspraak gerealiseerd dienen te worden, kunnen immers ook op het terrein aan de Langendijk komen is de gedachte. Bovendien wordt de komende tijd het gemeentelijk beleid met betrekking tot ouderenhuisvesting tegen het licht gehouden. Wethouder Bergkamp heeft WonenBreburg in opdracht van een meerderheid van de gemeenteraad dan ook uitdrukkelijk
gevraagd geen overhaaste beslissing te nemen en de Zaart te sparen.

“Actie voeren helpt!”
De SP ziet het afblazen van de sloopplannen als een groot succes. “Dit bewijst dat goed georganiseerd actie voeren en je stem laten horen helpt!” aldus Bas Maes, lid van de Bredase SPfractie. De socialisten hebben de bewoners ondermeer geholpen met onderzoek en het organiseren van acties. Daarnaast heeft de SP ook de overige partijen in de raad ervan overtuigd zich tegen de sloop te keren. Maes: “Dit succes is een mooi voorbeeld van wat bewoners en politiek kunnen bereiken wanneer zij de krachten bundelen.” De strijd is echter nog niet gestreden volgens de SP: “Nu de sloop is afgeblazen zullen we de renovatie scherp blijven volgen. Want ook daarover ontvangen we veel klachten.”

U bent hier