h

SP start acties bij TNT in Breda

11 september 2010

SP start acties bij TNT in Breda

De SP gaat op donderdag 16 september actievoeren tegen de massa-ontslagen bij TNT. Van 10.45 uur tot 11.30 uur zijn we aanwezig bij het filiaal aan de Slingerweg; 's avonds van 19.00 uur en 20.00 uur bij het postagentschap aan de Boschstraat. De actie 's ochtends aan de Slingerweg is met name om de postbodes en hun collega's een hart onder de riem te steken. 's Avonds tijdens de koopavond zullen we ons vooral op het winkelende publiek richten. Dan zal ook SP Kamerlid Sharon Gesthuizen er zijn.

SP afdeling Breda verklaart op beide locaties TNT voor besmet. Het virus van de marktwerking is doorgeslagen in het bedrijf. De directie wil in haar drang tot winstmaximalisatie nu zelfs alle 15.000 voltijdswerknemers in de post ontslaan. Dat is het grootste banenverlies in een klap sinds de mijnsluitingen in de jaren '60 Dat kunnen we niet onopgemerkt over onze kant laten gaan. We zetten daarom de filialen af met orde linten en een ontsmettingsmat. Een aantal actievoerders kunnen in witte pakken en met rode helmen de bezoekers en passanten over de mat begeleiden. Er zijn uiteraard protestborden, flyers, stickers enzovoorts.

TNT maakt van echt werk pulpbanen. Hoewel het management beweert dat er steeds minder post is, voert TNT fanatiek campagne om personeel te werven. Regelmatig horen we radio-spotjes met de tekst "Word postbezorger". De postbode die met ontslag bedreigd wordt, moet zelf het oranje
kaartje waarmee personeel wordt geworven in de bus doen. TNT is niet het enige bedrijf dat lak heeft aan het "menselijk kapitaal". De uitholling van de bescherming van werknemers eist zijn tol, ook bij andere bedrijven. Bijvoorbeeld bij warenhuis Hema, chipfabrikant NXP en bij medicijnfabrikant
Organon. Ook daar worden mensen behandeld als kostenpost. Het is hoog tijd om deze ontwikkeling een halt toe te roepen.

Via Red de Postbode voert de SP Landelijk samen met de postbodes actie voor fatsoenlijk werk voor een fatsoenlijk loon. Werk je zelf bij TNT of sympathiseer je en wil je een steentje bijdragen aan deze en volgende acties? Neem dan contact op met de SP: breda@sp.nl

U bent hier