h

Open brief SP aan PvdA

4 februari 2010

Open brief SP aan PvdA

Lieve Roos,

Jullie als PvdA verwierpen november vorig jaar onze handreiking voor een linkse lijstverbinding. Er is ondertussen ideologisch gezien wel wat gebeurd. PvdA-coryfee Wouter Bos heeft in zijn Den Uyl-lezing toegegeven dat de neoliberale koers van meer markt, minder overheid, heeft gefaald. De PvdA heeft er als partij volgens Bos teveel achteraan gelopen. De Derde weg is verlaten en de blik neigt weer naar links. Vandaar andermaal een handreiking voor een echt linkse samenwerking. De SP is er klaar voor om Breda over links te besturen.

Jullie wilden de eerste keer nog alle opties voor collegedeelname open houden. Elke ware sociaal democraat weet dat jullie natuurlijke bondgenoten ter linkerzijde liggen. De SP is geen concurrent maar de enige weg naar een links college. De SP hoopt dan ook van harte dat het niet slechts bij de woorden van Bos blijft en de PvdA weer echt naar links kijkt. Zodat we dit land en ook Breda menselijker en socialer kunnen maken.

Hier in Breda zijn de verschillen tussen PvdA en SP niet groot. De SP is net als de PvdA voor een rechtvaardig armoedebeleid, voor meer betaalbare woningen en maatschappelijke ontwikkeling. Op die fronten moeten we schouder aan schouder kunnen strijden. Natuurlijk zijn er ook verschillen maar we zijn het er samen over eens dat degenen die er het minst schuld aan hebben de rekening van de crisis dreigen te gaan betalen. Dat moeten we voorkomen. Ook het samen willen brengen van verschillende groepen in onze maatschappij is iets wat onze beide partijen bindt. Geen tweedeling maar het samen oplossen.

Het is ironisch om te zien dat juist die tweedeling de kiezers van ons afdrijft. De toenemende populariteit rechts is voor een groot deel te danken aan Wilders die haat en angst zaait. D66 lift daar handig op mee en zo worden rechtse coalities in de hand gewerkt. De Bredase VVD predikt PVV-achtige oplossingen in de hoop de ontevreden kiezer aan zich te binden. De kritiek van de rechtse D66 op de extreem rechtse PVV betekent dus feitelijk dubbele winst voor rechts en daarmee een extra harde klap voor hen die een socialer en menswaardiger Breda nastreven.

Daar moet een sterk blok tegenover staan van hoop en verandering. Dus kom op PvdA, kijk toch ook eens naar links. Wij reiken jullie nogmaals de hand voor een sterk links alternatief van PvdA-SP-GroenLinks. Tijd voor echt linkse samenwerking! Gewoon doen.

Liefs,

kus

Tomaatje

PS.

Laat je snel iets van je horen?

U bent hier