h

Johan Kwisthout heeft overal een mening over

24 mei 2009

Johan Kwisthout heeft overal een mening over

Het is me wat. Als kandidaat op nummer 16 van de SP-lijst voor het Europees Parlement sta je doorgaans niet in de schijnwerpers. Er zijn immers maar 25 zetels te verdelen, de SP heeft nu twee zetels en zet in op een verdubbeling naar vier. Tot op het moment dat je de stemwijzer op wiekiesjij.nl invult. Via die website kun je als kiezer kijken welke kandidaat qua persoonskenmerken het meeste overeenkomt met jouw voorkeuren. Volgens geenstijl.nl kom je bij Johan Kwisthout uit als je overal 'geen voorkeur' dan wel 'geen mening' aangeeft.

Dat is op zijn minst typisch voor een SP'er, Johan! Leg eens uit?

"Ha, dat is een mooi verhaal. Natuurlijk heb ik als SP-kandidaat een uitgesproken mening over de Europese Unie. Net als de SP ben ik tegenstander van een Europese superstaat, die voornamelijk de belangen van de grote bedrijven dient. Ik was dan ook verrast om te horen dat ik als 'meest neutrale' kandidaat uit de bus kwam. De verklaring is echter eenvoudig. Het merendeel van de vragen gaat niet over politiek, maar over zaken als je favoriete sport (voetbal), je leeftijd (tussen 18 en 35), favoriete krant (regionaal dagblad) en dergelijke. Kennelijk ben ik een doorsnee Nederlander wat dat betreft."

Maar hoe zit het dat met het antwoord 'geen mening' over de EU?

"Dit is een foutje in het script van de kieswijzer. De vraag in kwestie was 'vindt u dat het Europees Parlement meer of minder te zeggen moet hebben?' Als SP zijn we tegen het overdragen van bevoegdheden van nationale parlementen naar het Europees parlement. Ik heb dan ook de keuze 'gelijk blijven' ingevuld. Dat werd echter geïnterpreteerd als 'geen mening over de EU', wat natuurlijk flauwekul is. Volgens de makers van de kieswijzer wordt deze fout snel aangepast.

Maar intussen sta je prominent op geenstijl.nl...

Goeie grap, toch? Volgens Michel Spekkers, een van de ontwikkelaars van de website, blijken er al 60.000 stemadviezen op mij te zijn uitgebracht op wiekiesjij.nl. Overigens is de website al zodanig aangepast, dat als je overal 'geen voorkeur' invoert, je te zien krijgt dat de stemwijzer geen advies uit kan brengen. Gelukkig maar, dan kunnen we weer over tot de orde van de dag!"

U bent hier