h

Dans- en Sportstudio Grease gered!

20 maart 2009

Dans- en Sportstudio Grease gered!

Het waren angstige momenten in december voor dans- en sportstudio Grease in Breda-Noord. Het Grondbedrijf had de huur van het pand aan de Waterloostraat 23 opgezegd wegens sloop- en nieuwbouwplannen. Dit ondanks een
eerdere toezegging dat Stichting Grease gebruik kon maken van het pand tot juli 2014, wanneer er ruimte beschikbaar komt in een van de nieuwbouwprojecten in de wijk. De SP vond het onacceptabel dat deze wijkvoorziening dreigde te verdwijnen en zette de zaak op de politieke agenda. En met succes: wethouder Marja Heerkens maakte in de commissievergadering van 18 maart bekend dat Grease toch de komende vijf jaar mag blijven in het pand.

Dans- en Sportstudio Grease

De SP is erg blij met dit resultaat. Stichting Grease is in 1979 opgericht toen dansfilms als Saterday Night Fever en Grease erg populair waren. De jeugd wilde massaal zelf gaan dansen, en omdat gangbare dansscholen hoge prijzen vroegen, hebben enkele ouders uit Breda Noord zélf een vereniging (later een stichting) opgericht om
voor 10 gulden per maand danslessen aan te bieden aan de jeugd, onder leiding van een docent van de dansacademie. Jazzdans was de vorm die tieners toentertijd het meest aansprak, maar ook ballet, moderne dans en tapdans werden aangeboden. In de loop van de tijd veranderde het aanbod naar meer sportieve
bewegingsvormen als jazz-gymnastiek en aerobic-dancing, maar ook break- en streetdance.

Om een gevarieerd programma te kunnen bieden, werden later ook lessen als stepaerobics, pilates, fitness met apparaten, fitness en dans voor (gehandicapte) leerlingen van de Liduinaschool, bewegingslessen voor kinderen (‘kid-fit’) en ouderen (‘fifty-fit’) aangeboden. Grease biedt ook sportlessen gericht op jongeren in de omgeving, zoals kick-boxen en karate. De break- en streetdancelessen trekken sporters uit heel Zuid-Nederland; één van hen (De 19-jarige Menno van Gorp uit Tilburg) werd vorig jaar wereldkampioen breakdance in Londen. Vernoemenswaardig is dat de dansschool in samenwerking met Breda Actief en Stichting Marokkanen Breda bewegingslessen voor Marokkaanse vrouwen aanbiedt. Stichting Grease werkt zonder winstoogmerk, en krijgt geen gemeentelijke subsidie (behalve de bijdrage van Breda Actief voor de genoemde bewegingslessen). Een zeer belangrijke wijkvoorziening dus die absoluut behouden moet blijven voor Breda-Noord.

U bent hier