h

Woningnood: Breda maakt verkeerde keuzes

24 december 2008

Woningnood: Breda maakt verkeerde keuzes

Breda bouwt netto 15 betaalbare woningen per jaar. Dit is het teleurstellende resultaat van de ‘Alliantie’ tussen gemeenten en wooncoöperaties. Zo halen ze nooit die 30% bereikbare woningen in Breda die hard nodig zijn. De mensen op de wachtlijsten blijven nog wel even in de wacht staan. Joyce van der Sanden, raadslid van de SP, schreef hierover een opiniestuk.

Deze week presenteerden Gemeente Breda en de wooncoöperaties de Alliantie met prestatieafspraken voor de woningbouw. De conclusie dat Breda bouwt voor de rijken kan veilig getrokken worden. Er gaat tot 2013 flink gebouwd worden. Er komen 3986 woningen bij. Waarvan sowieso 2302 voor de huishoudens boven modaal. Voor de lagere inkomens zijn iets minder nieuwe woningen ingepland, 1684. Dat lijk veel, maar in diezelfde periode t worden door de coöperaties 1609 bereikbare woningen gesloopt. Netto betekent dat in vijf jaar tijd slechts een magere 75 extra woningen voor de lagere inkomens. De partijen laten zich zichtbaar meeslepen door de winsten die geboekt kunnen worden op bouwen van woningen.

Daar komt nog eens bij dat ze in de Alliantie, met bruto 30.975 euro per jaar, uit gaan van een onmogelijk bedrag als bovengrens voor lage inkomens. Met die verlaging lossen ze de wachtlijst op maar niet het probleem van de woningnood. Integendeel, voor veel mensen die onder modaal verdienen is een maandelijkse huur van 631, 73 niet op te brengen. Laat staan een hypotheek van 168.100 euro zoals in de Alliantie is vastgesteld. De groep mensen die net boven modaal zitten vallen helemaal tussen wal en het schip. Ze komen niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning maar hebben ook te weinig inkomen voor een koophuis. Volgens berekening op www.hypoheekvisie.nl kun je met een inkomen van 31.000 euro maximaal een hypotheek van 135.000 euro krijgen. Minus kosten koper is dit ongeveer 123.000 euro. Hiervoor kun je in Breda geen huis kopen, zelfs geen kleine flat. Ook een woning huren via een particuliere verhuurder wordt lastig omdat huren hoog zijn en inkomens laag. Waar moeten al deze mensen dan gaan wonen? Er wordt in Breda gewoon te duur gebouwd. Terwijl op het, begin januari 2008 georganiseerde, symposium ‘betaalbaar bouwen’ bleek dat het zeer goed mogelijk is om goedkoop en toch met hoge kwaliteit te bouwen. Dat is een keuze. Breda kiest anders.

Ook de sloop van 1609 woningen in 5 jaar tijd roept grote vraagtekens op. Dat woningen er vervallen en verwaarloosd uitzien komt in de meeste gevallen toch door jarenlang ondermaats onderhoud. De wooncoöperaties incasseerden wel de hoge huren en servicekosten maar van onderhoud en renovatie was nauwelijks sprake. Met het argument dat de woningen niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd staan ze op de nominatie voor sloop. Dat is dus goed verdienen geweest en straks levert de nieuwbouw de wooncoöperaties dikke winst op. De huren kunnen immers na nieuwbouw nog verder omhoog. Dit vraagt er om langs de SP slooplat gelegd te worden. De slooplat bepaald aan de hand van vijf criteria of de woning wel echt rijp is voor sloop. De test zal leiden tot een enorme daling van het aantal sloopplannen. Dat kan prima want er zijn voldoende alternatieven om woningen aan te passen aan de eisen van deze tijd en om het woningaanbod in wijken meer te differentiëren. Voorbeelden hiervan zijn: hoogwaardige renovatie, samenvoegen van woningen, het optoppen van woningen en het geschikt maken van de woningen voor een andere doelgroep met lage inkomens.Want de SP meent het wel echt als ze gaat voor 30% bereikbare woningen.

U bent hier