h

Info-avond over kraken, kraakverbod en sociale woningbouw succes

4 april 2008

Info-avond over kraken, kraakverbod en sociale woningbouw succes

Op donderdag 20 maart organiseerde Rood in samenwerking met het Kraak Spreek Uur Breda (K.S.U.) en de S.A.P. (Socialistische Alternatieve Politiek) een info/debat-avond over het kraken, het kraakverbod en sociale woningbouw in sociaal centrum het Vrijhof op de Catharinastraat. Als eerste gaven 2 sprekers van het K.S.U. Breda een historisch overzicht kraken. Een leuk weetje om te horen, was dat in het begin van de kraakperiode in Nederland eigenlijk alleen getrouwde stelletjes kraakten. Na een beschrijving hoe de kraakbeweging altijd geknokt heeft voor het recht om te kraken, wat tot aan de Hoge Raad is uitgevochten, werd er beschreven hoe er nu van vanuit rechts diverse pogingen worden ondernomen om dit recht weer van ons af te pakken.

Daarna sprak Leo De Kleijn, SP raadslid in Rotterdam, over de historie van de sociale woningbouw. Ook dit is ons nooit vrijwillig gegeven door de bezittende klassen, maar is door harde arbeidsstrijd afgedwongen. Door de opkomst van het neoliberalisme is ook het idee opgekomen om de sociale woningbouw aan de markt over te laten. Volgens Leo is hierdoor een heel krom systeem ontstaan waardoor aan de ene kant met huursubsidies mensen gesubsidieerd worden om te kunnen wonen, maar waar aan de andere kant de markt zijn asociale werk doet.

Uiteindelijk is er nog gediscussieerd onder de (ondanks het slechte weer) meer als 15 aanwezigen, over wat goede strijdmethoden zijn voor het behoud van sociale woningbouw. Kraken kwam hier, niet geheel verassend, als goede actie-methode uit de bus. Al met al vond ik het persoonlijk een geslaagde eerste infoavond die door Rood Breda is georganiseerd en er liggen al weer plannen voor een vervolg!

René Spiegels.

U bent hier