h

SP opent meldpunt reintegratie

15 december 2007

SP opent meldpunt reintegratie

In 2004 startte de Tweede Kamerfractie van de SP een digitaal meldpunt naar het functioneren van reintegratiebedrijven. In enkele maanden tijd reageerden honderden personen, en meldden klachten als een ondeskundige en mensonwaardige behandeling, intimidatie en dreigen met korting op de uitkering, verdraaiing van feiten, overbodige cursussen en scholing die niet aansluit bij opleiding en ervaring en vooral zakkenvullerij door de bedrijven, omdat ze niets voor je doen maar er wel geld voor opstrijken. De conclusie van de SP was in 2004 dat de reïntegratiebedrijven veel geld kosten maar er vooralsnog niet in slagen om mensen naar een baan te begeleiden.

De bedrijven beschikken vaak niet over contacten met ondernemingen die personeel zoeken. Ze hebben de mensen die werk zoeken of moeten zoeken vaak niet meer te bieden dan uitgeknipte advertenties en langzame computers om vacaturesites te bezoeken. Kortom: ze rechtvaardigen op geen enkele manier de inzet van het vele gemeenschapsgeld wat hier naar toe gaat. Cynisme en verbittering bij degenen die naar werk toegeleid zouden moeten worden is hier een gevolg van.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en is de SP benieuwd of de situatie inmiddels verbeterd is. We hebben daarom besloten om een lokaal meldpunt te openen waar Bredanaars hun ervaringen met reintegratietrajecten en bureaus kwijt kunnen. Het digitale meldpunt is in ieder geval tot aan het eind van 2007 geopend. Daarna gaan we inventariseren en indien nodig bij de politiek aan de bel trekken.

Digitaal meldpunt reintegratie

U bent hier