h

De SP Breda en bedrijventerreinen

11 mei 2007

De SP Breda en bedrijventerreinen

De afgelopen maanden is in de raadscommissies en gemeenteraad regelmatig gediscussieerd over het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen. Volgens de college-partijen is dit noodzakelijk omdat er vraag is naar deze terreinen en omdat het goed zou zijn voor de werkgelegenheid. De SP is kritisch en terughoudend als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen in groene gebieden, zoals bij Bavel. Daar hebben wij de volgende redenen voor.

  • Er is leegstand op diverse bestaande bedrijventerreinen. Deze terreinen zouden eerst opgeknapt moeten worden zodat nieuwe bedrijven zich daar weer willen vestigen.
  • Nieuwe bedrijven creĆ«ren leegstand op bestaande bedrijventerreinen. Een groot deel van de bedrijven die zich vestigen op nieuwe bedrijventerreinen verhuizen vanaf bestaande bedrijventerreinen. Maar een klein gedeelte is echt nieuw in Breda. En de vraag is of deze nieuwe bedrijven zich ook niet op gerevitaliseerde bestaande terreinen zouden willen vestigen.
  • In de motie van PvdA en CDA over de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen staat de volgende alinea: De Bedrijfs Locatie Monitor (BLM) constateert dat er landelijk tot 2020 veel behoefte zal zijn aan bedrijventerreinen maar dat die behoefte daarna zal afnemen. Het ontwikkelen van een bedrijventerrein duurt ongeveer 7 tot 10 jaar. Als we dit jaar besluiten Bavel te gaan ontwikkelen is dit bedrijventerrein klaar in 2017. Drie jaar later verwacht BLM een afnemende vraag en het je dus wellicht teveel bedrijventerreinen.

U bent hier