h

WijZijnDeThuiszorg

10 augustus 2018

Tzorg halveert aantal uren huishoudelijke hulp in zomerperiode

Thuiszorgorganisatie Tzorg heeft het aantal uren huishoudelijke hulp gehalveerd gedurende de zomerperiode. Zowel cliënten van Tzorg als medewerkers trokken hierover bij de SP aan de bel. De partij heeft Raadsvragen gesteld in Breda, maar aangezien Tzorg in ruim 300 gemeenten actief is, ook Kamervragen aan verantwoordelijk minister Hugo de Jonge. “In Breda is Tzorg contractueel verplicht voor een ‘schoon huis’ te zorgen”, zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. “Ik zie niet in hoe dat in de zomer ineens in de helft van de tijd zou kunnen.” Van waarschuwingen van het personeel dat er in de zomer bezettingsproblemen zouden komen, heeft Tzorg zich niets aangetrokken. In plaats daarvan heeft de thuiszorgorganisatie de problemen afgewenteld op de cliënten. “Ik wil van de wethouder weten of zij hiervan op de hoogte was”, zegt Maes. “Als Tzorg geld van cliënten of de gemeente heeft ontvangen en daar niets voor heeft gedaan, dan moet dat tot de laatste euro worden teruggehaald!” 

Lees verder
30 mei 2018

Bestuursakkoord: Verspillen op rechts, bezuinigen op links

Foto: SP

Dinsdagavond presenteerde de coalitie van VVD, D66 en PvdA het bestuursakkoord voor de periode 2018-2022. Het akkoord staat vol prestigeprojecten en andere rechtse hobby’s zoals minder belastingen en meer asfalt. Dit alles wordt gefinancierd door alvast een graai te doen uit het grondbedrijf en door keihard te bezuinigen op het sociaal domein, waaronder de zorg. "Natuurlijk staan er ook een aantal goede dingen in zoals het verbeteren van het falende afvalbeleid", zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. "De coalitie smijt echter met belastinggeld alsof er geen morgen is. De rekening van deze rechtse spilzucht, wordt neergelegd bij de mensen die het echt niet kunnen missen of vooruitgeschoven. Onverantwoord."

Lees verder
17 april 2018

Tzorg dreigt thuiszorgmedewerkers niet te betalen

Foto: SP

SP Breda wil dat Breda thuiszorgaanbieder Tzorg aanspreekt op de wijze waarop zij met hun personeel omgaan. Sinds ongeveer drie weken heeft Tzorg, die onder andere actief is in Breda, een nieuw urenregistratiesysteem. Van thuiszorgmedewerkers ontvingen wij signalen waaruit blijkt dat zij in hun (vrije) weekend hun uren moeten bevestigen voor hun werkgever. “Doen zij dit niet, dan stelt Tzorg dat zij die medewerkers niet meer uitbetalen”, zegt SP-burgerraadslid Inge Verdaasdonk. “Medewerkers vertellen ons daarnaast dat lang niet elke thuiszorgmedewerker al overweg kan met dit nieuwe systeem. En ook dat de techniek met enige regelmaat hapert, waardoor zij hun uren niet eens kunnen bevestigen. Uit de werkwijze spreekt van Tzorg spreekt geen respect voor het harde en belangrijke werk dat thuiszorgmedewerkers doen!”

Lees verder
6 februari 2018

Zorg en welzijn: "Mantelzorgers verdienen respect, waardering en ondersteuning"

Foto: SP

SP Breda maakt het verschil! Ondanks de enorme bezuinigingen uit Den Haag is de zorg in Breda op peil gebleven. We hielden een reserve aan van twintig miljoen euro, één van de grootste in het land. Hierdoor konden de nieuwe taken van de gemeente op het gebied van zorg en ondersteuning (Wmo) goed worden uitgevoerd. Samen met thuiszorgmedewerkers streden we voor baanbehoud met een eerlijk loon. Graaiende bestuurders in de zorg hebben we aan de schandpaal genageld. Dankzij een netwerk van ondersteuners in de buurt en op school kunnen ouders laagdrempelig advies en hulp vragen bij het opvoeden. Zo blijven zij niet onnodig lang rondlopen met problemen. Want wij willen dat kinderen vooral kind kunnen zijn.

Lees verder
7 januari 2018

Zorg en welzijn: “Geld voor de zorg gaat naar de zorg”

Foto: SP

SP Breda maakt het verschil! Ondanks de enorme bezuinigingen uit Den Haag is de zorg in Breda op peil gebleven. We hielden een reserve aan van twintig miljoen euro, één van de grootste in het land. Hierdoor konden de nieuwe taken van de gemeente op het gebied van zorg en ondersteuning (Wmo) goed worden uitgevoerd. Samen met thuiszorgmedewerkers streden we voor baanbehoud met een eerlijk loon. Graaiende bestuurders in de zorg hebben we aan de schandpaal genageld. Dankzij een netwerk van ondersteuners in de buurt en op school kunnen ouders laagdrempelig advies en hulp vragen bij het opvoeden. Zo blijven zij niet onnodig lang rondlopen met problemen. Want wij willen dat kinderen vooral kind kunnen zijn.

Lees verder
20 december 2017

Geen meerderheid voor aanpak graaiende bestuurders

Foto: SP

De gemeenteraad van Breda heeft donderdagavond een voorstel van SP Breda om graaiende bestuurders aan te pakken weggestemd. SP-raadslid Dirk Uijl diende, samen met PvdA, GroenLinks en BOB, een motie in nadat kersvers minister De Jonge in de Tweede Kamer toezegde gemeenten te ondersteunen in het vinden van ruimte om topsalarissen in te perken. Uijl: “Het onbehagen dat leeft in de samenleving over bestuurders die op kosten van de belastingbetaler enorme salarissen binnenharken is groot. Ik snap dit gevoel, met belastinggeld ga je zinnig en zuinig om. Daarom zullen we altijd, zowel binnen als buiten de raad, strijden voeren tegen tegen dit gegraai.” De SP heeft recent meerdere acties gevoerd tegen graaiende bestuurders. Zo zijn de directeuren van Careyn, Thebe en het Amphia ziekenhuis met posters aan de schandpaal genageld.

Lees verder
10 november 2017

Grotere rol ervaringsdeskundigen sociaal domein

Foto: Trouw, Arie Kievit

Breda gaat bij de vorming, uitwerking en uitvoering van beleid in het sociaal domein, ervaringsdeskundigen beter betrekken. Een meerderheid van de Gemeenteraad stemde donderdagavond in met dit voorstel van SP, Elbertse/Groeneweg, GroenLinks en BOB. Alleen bij hoge uitzondering mag hier, mits goed gemotiveerd, van worden afgeweken. “Met ons voorstel krijgen ervaringsdeskundigen een nog belangrijkere rol”, zegt SP-burgerraadslid Inge Verdaasdonk. “Door de ervaringen van mensen te betrekken, sluiten beleidsplannen en de uitwerking ervan beter aan bij de praktijk. Zo kunnen stommiteiten die vaak overduidelijk vanachter een bureau zijn bedacht, voortaan worden voorkomen.”

Lees verder
1 november 2017

Zorgorganisatie Thebe weer onder vuur

Foto: SP

De FNV heeft op 31 oktober, na vele gesprekken met medewerkers, een zwartboek gepresenteerd over de ernstige misstanden die er zijn bij Thebe Zorg & Welzijn. De uitspraken in het zwartboek liegen er niet om. Zo wordt er gesproken over een totaal verziekte organisatie, met een angstcultuur en zonder aandacht en respect voor de individuele medewerker, maar er wordt ook gesproken over vermijdbare ongevallen waardoor mensen zelfs komen te overlijden. SP-raadslid Dirk Uijl hierover: “Ik ben me rot geschrokken. Je moet er niet bij nadenken dat je moeder of vader zo moet wonen, of dat dit je werkomgeving is. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat de directie dit soort toestanden toelaat!”

Lees verder
25 oktober 2017

SP Breda nagelt graaiende Amphia-bestuurder aan de schandpaal

Foto: SP

SP Breda heeft in de nacht van dinsdag op woensdag Amphia-bestuurder Olof Suttorp aan de schandpaal genageld. Afgelopen week is bekend geworden via RTL Nieuws dat Suttorp met ruim €309.000 de op een na meest verdienende zorgbestuurder van Nederland is. Dirk Uijl, raadslid voor de SP in Breda, hierover: “Een miljoen mensen kunnen hun zorgkosten niet ophoesten en de betaalbaarheid van zorg is hét thema van de afgelopen verkiezingen geweest. En dan zo’n salaris voor een zorgbestuurder compleet achterlijk. Ik heb hier geen goed woord voor over!”

Lees verder
29 augustus 2017

Voer hogere loonschaal thuiszorg zo snel mogelijk in

Foto: SP
 Recent is landelijk besloten dat thuiszorgmedewerkers die in de categorie 'huishoudelijke hulp' vallen, van loonschaal 10 naar loonschaal 15 gaan. Dat is volgens SP Breda goed nieuws. Onder de kabinetten Rutte I en II, zijn de bezuinigingen op de zorg vaak afgewenteld op de medewerkers. "Failliete organisaties, reorganisaties en loonoffers hebben ervoor gezorgd dat het loon van deze hardwerkende mensen fors is achtergebleven", zegt SP-raadslid Dirk Uijl. "Ik wil van het college weten om hoeveel thuiszorgmedewerkers het in Breda gaat en hoe we ervoor gaan zorgen dat deze broodnodige en verdiende loonsverhoging zo snel mogelijk in gaat." Lees verder

Pagina's

U bent hier