h

Opinieartikelen

23 november 2017

Opinie: Het stadion naar NAC en maak van P5 een P+R

Foto: Pro Shots

Vandaag verscheen onderstaand opinieartikel van SP-fractievoorzitter Bas Maes en raadslid Dirk Uijl op nieuwssite BredaVandaag. - "Het is de tijd van de verlanglijstjes. Niet alleen voor Sinterklaas, maar ook voor de politiek. In maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en partijen zijn druk met het verkiezingsprogramma. Wat wensen zij voor Breda de komende vier jaar? Bij veel partijen zal een Park en Ride (P+R) wederom hoog op het lijstje staan. Op drukke dagen slibt de binnenstad dicht. Dat is niet goed voor bezoekers, winkeliers en inwoners. Ondanks de politieke wil en in tegenstelling tot steden als Den Bosch of Eindhoven, is die P+R er in Breda nog altijd niet. Maar een unieke kans lijkt zich voor te doen!

Lees verder
17 oktober 2017

Opinie: De vergeten mensen in armoede

Foto: SP

Opinie van SP-raadslid Ria Wiegeraad vanwege Wereld Armoededag. -  Vandaag, dinsdag 17 oktober, wordt op de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede wereldwijd aandacht gevraagd voor het meest schrijnend wat een mens kan overkomen, namelijk leven in armoede.
Vandaag gaat SP Breda de straat op om met de mensen in de stad hierover in gesprek te gaan. Wat is hun verhaal, hun mening, maar ook wat zijn hun voorstellen ter bestrijding van armoede. Dit kunnen we dan weer betrekken bij ons werk in de Gemeenteraad.

Lees verder
5 oktober 2017

Opinie: Jullie verdienen beter!

Foto: SP

Vandaag verscheen op BredaVandaag onderstaand opinie-artikel. Hierin spreken SP-afdelingsvoorzitter en leraar geschiedenis Michel Verschuren en SP-raadslid Ria Wiegeraad hun steun uit voor de basisschoolleraren die vandaag staken voor een beter salaris en minder werkdruk. - "Vandaag, donderdag 5 oktober, is het de Dag van de Leraar. Vanwege de landelijke lerarenstaking heeft deze dag ditmaal extra betekenis. Leraren hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel richting hun leerlingen. Dat zij toch staken wil zeggen dat het water hen aan de lippen staat. Het is juist vanwege dat verantwoordelijkheidsgevoel dat zij vandaag in actie komen voor goed onderwijs, nu en in de toekomst. SP Breda voelt zich solidair met de leraren.

Lees verder
25 juni 2017

Opinie: Verruiming openingstijden nog ver weg

Foto: SP
 Dit opiniestuk van SP-raadslid Dirk Uijl over het onderzoek naar de verruiming van de openingstijden voor winkels verscheen vandaag op BredaVandaag - “Jij bent toch van de SP? Dan kan je nu toch niet ineens voor langere openingstijden zijn?“ vroeg een binnenstadondernemer me gisteren. Dat klopt. Ik ben ook helemaal niet voor. Een krantenkop is snel gemaakt. Alsof ‘de politiek’ de openingstijden wil verlengen van 6 tot 23 uur per dag. Het liep natuurlijk anders. Een nadere toelichting van de betreffende wethouder stelde mij enigszins gerust.Lees verder
26 april 2017

Opinie: AirBnB is wolf in schaapskleren

Foto: SP
 Onder druk van de SP komt wethouder Adank van Breda met een notitie over hoe om te gaan met AirBnB, de populaire verhuursite van particuliere kamers en woningen. De SP heeft tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad stevige kritiek geuit op het effect van dergelijke verhuur op de stad en de manier van werken van het bedrijf. Helaas bleek tijdens de vergadering dat lang niet alle politieke partijen zich bewust zijn van de kwalijke werkwijze van AirBnB, en vergoelijkten zij dit met termen als deeleconomie en het feit dat het mooi is dat iemand een zakcentje bij kan verdienen. Daarmee schetsen zij echter een heel verkeerd beeld, AirBnB is namelijk een wolf in schaapskleren.Lees verder
27 maart 2017

Weblog: Wat doen we elkaar toch de hele dag aan?

Foto: Veilig Thuis
 Geen vooringenomen oordeel hebben. De eigen normen en waarden niet voorop stellen. Open een gesprek in gaan. Dat is voor iedereen al lastig zat. Laat staan als het om de veiligheid van mensen gaat. Toch doen ze het bij Veilig Thuis elke keer weer. Iedere melding die binnenkomt – zo’n 6.500 per jaar alleen al in West Brabant- een precaire beslissing moeten nemen over het wel of niet ingrijpen in een gezin. Ze doen het vol overgave.Lees verder
25 november 2016

Opinie: Het verhaal van Bredanaars?

Foto: SP
Woensdag werd Het verhaal van Breda gepresenteerd door het College van B&W. Na een zorgvuldig doorlopen proces met onder andere inwoners, viel daar toch ineens de wat bestuurlijke term "internationale schakelstad". Alhoewel er benadrukt werd dat dit niet de nieuwe slogan van Breda wordt, is het wel hetgeen wat sindsdien steeds in de media opduikt.

Lees verder
26 oktober 2016

Weblog: Gemengde gevoelens

Foto: SP
“En dan staan we tot slot allemaal, in een kerkje, een traantje te pinken als het AZC weer vertrekt”. Dat van dat kerkje verzon ik er ter plekke bij. De Lokatiemanager had de rest twee jaar geleden al wel voorspeld. Eerst is er woede en verzet tegen de komst van asielzoekers, dan wordt het rustig en komen er vrijwilligers en raken de omwonenden en de asielzoekers aan elkaar gehecht, tot slot is er collectief verdriet als de asielzoekers weer weggaan. Soms zelfs verzet tegen het vertrek. Het is precies zo gegaan.Lees verder
21 mei 2016

Weblog: Avonturen

Foto: SP
Mijn rugzak is nog niet eens uitgepakt. De jetlag zit nog dik in de benen. Dinsdagmiddag 12.30 uur landden we op Schiphol. We kwamen terug van drie weken backpacken in Midden Amerika. Jungle, tropische stranden, vulkanen, rastafari, fijne verre vrienden, bier en cocktails. Dan is de rauwe realiteit van weer aan het werk wel even hard. Gelukkig stap ik hier wel direct terug in het avontuur van Breda Begroot.

Lees verder
15 april 2016

Weblog: De innovatieve samenleving

Foto: SP
Breda is een wakkere stad. Dat durf ik wel te stellen na afgelopen vrijdag. Onze super-enthousiaste EU-watcher nam mij mee naar de uitreiking van de iCapital Award. Deze wedstrijd werd dit jaar voor de 2e keer georganiseerd door de Europese Commissie. Het zet steden in de spotlights die innovatie in hun stad stimuleren met als doel de leefomgeving van de inwoners te verbeteren. Onze EU-watcher had een prachtig verhaal over Breda ingediend om mee te dingen naar die prijs. Met Breda Begroot, City of Imagineers, Smart City en Robbie de Rat laten we veel vernieuwing zien. We vielen net buiten de top 9. Maar dat is lang geen schande als je ziet wie in die top 9 staan: Berlijn, Parijs, Milaan, Turijn, Wenen, Glasgow, Eindhoven en Oxford, met als Amsterdam als winnaar.Lees verder

Pagina's

Volg SP Breda

U bent hier