h

Koopzondagen

17 augustus 2018

College niet bevoegd winkels toe te zeggen bij De Lunet

Foto: SP

SP Breda vraagt zich hardop af of het College van B&W wel bevoegd is om winkels bij De Lunet toe te zeggen. In de rechtzaak die de eigenaren van De Lunet tegen de Gemeente Breda hebben aangespannen, heeft het college ineens een enorme draai gemaakt. Om onder een mogelijke schadeclaim uit te komen, wil het college ineens toch winkels toestaan. “Maar dat vereist een bestemmingsplanwijziging waarbij de gemeenteraad het laatste woord heeft”, zegt SP-raadslid Dirk Uijl. Bij een poging vorig jaar het NAC-stadion te verkopen, werd ook al geschermd met extra winkelruimte om het verlies voor de gemeente te beperken. Mede doordat winkeliers, omwonenden en SP Breda zich verenigde in het actiecomité Red ons winkelcentrum, is dit plan toen van tafel gegaan.  Uijl: “Opnieuw lijkt het er op dat het college de rekening voor fouten uit het verleden, doorschuift naar de winkeliers en omwonenden van de wijkwinkelcentra. Dat laten wij niet gebeuren!”

Lees verder
17 december 2017

Inzamelen eerste 1.000 steunbetuigingen referendum gestart

Foto: SP

Na de aankondigen van het referendum met betrekking tot het vrijgeven van de winkelopeningstijden, zijn SP Breda en partij BOB direct over gegaan tot het inzamelen van de benodigde 1.000 steunbetuigingen voor het inleidend verzoek. Dit doen de partijen zowel online via een petitie als via formulieren (zie onderstaand). "De teller staat na amper een dag al rond de honderd digitale en papieren steunbetuigingen!", zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. "Maar er is dan ook haast geboden om het referendum al op 21 maart te kunnen organiseren. Ik roep iedereen op - zowel voor- als tegenstanders van het vrijgeven van de winkeltijden! - om de petitie te steunen en zoveel mogelijk andere mensen ervan te overtuigen hetzelfde te doen."

Lees verder
15 december 2017

SP en BOB: Referendum over volledig vrijgeven openingstijden

Foto: SP

Onder druk van enkele grootwinkelbedrijven zoals Jumbo, Ikea en Decathlon, wil Breda de openingstijden voor winkels volledig vrijgeven. Inwoners en andere (zelfstandige) winkeliers zijn bij dit voornemen onvoldoende betrokken. SP Breda en ondernemerspartij BOB vinden dit onacceptabel en willen dat heel Breda de gelegenheid krijgt zich uit te spreken over zo'n verregaand besluit. "Het volledig vrijgeven van de openingstijden zal een nog zwaardere wissel trekken op het privéleven van veel zelfstandige ondernemers", zegt BOB-fractievoorzitter Cees van der Horst. De twee partijen maken zich ook zorgen om de belangen van inwoners. "Mensen die in de binnenstad wonen of rondom een winkelcentrum, zullen overlast ondervinden wanneer winkels iedere dag – dus ook op zon- en feestdagen! - van 6 tot 23 uur open mogen blijven", zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. "Bovendien is de wijze waarop inwoners en winkeliers nu buitenspel gezet worden, niet hoe wij in Breda om willen gaan met het betrekken van mensen bij besluitvorming!"

Lees verder
25 juni 2017

Opinie: Verruiming openingstijden nog ver weg

Foto: SP
 Dit opiniestuk van SP-raadslid Dirk Uijl over het onderzoek naar de verruiming van de openingstijden voor winkels verscheen vandaag op BredaVandaag - “Jij bent toch van de SP? Dan kan je nu toch niet ineens voor langere openingstijden zijn?“ vroeg een binnenstadondernemer me gisteren. Dat klopt. Ik ben ook helemaal niet voor. Een krantenkop is snel gemaakt. Alsof ‘de politiek’ de openingstijden wil verlengen van 6 tot 23 uur per dag. Het liep natuurlijk anders. Een nadere toelichting van de betreffende wethouder stelde mij enigszins gerust.Lees verder
26 november 2013

Cijfers liegen niet

Wethouder Meeuwis verdraait onderzoekcijfers om koopzondagen door te drukken. Dat stelt SP raadslid Joyce van der Sanden dinsdagavond in debat met de wethouder. In Breda is er al jaren een discussie over de koopzondagen. Na jaren soebatten heeft Meeuwis eindelijk zelf een enquête gehouden onder de winkeliers. Van der Sanden: "En wat blijkt de SP zat in 2010 vrij goed met de uitkomst van haar eigen onderzoek. Heel bijzonder dat de wethouder die cijfers nu toch weer weet te verdraaien. Dat veel winkeliers één koopzondag per maand genoeg vinden komt niet bij hem binnen”.

Lees verder
23 oktober 2013

Goochelen met banen

In een persconferentie over het project Achter de Lange Stallen heeft wethouder Meeuwis gezegd dat er met de komst van dit nieuwe winkelcentrum 1800 banen zullen bijkomen. Het is niet de eerste keer dat wethouder Meeuwis met vreemde citaten in de krant komt. Van der Sanden: " Ongelofelijk hoe de wethouder het steeds weer voor elkaar krijgt om loze kreten, ondoordachte opmerkingen of `foute” grapjes te vertellen aan journalisten. Om daarna steevast weer te moeten uitleggen dat hij fout geciteerd of verkeerd begrepen is".

Lees verder
19 september 2012

Geen ondernemersfonds Binnenstad

De ondernemers hebben zich uitgesproken tegen een in te voeren ondernemersfonds, ook wel genoemd reclamebelasting, voor de binnenstad. Vooral veel kleine ondernemers waren tegen de invoering van dit fonds. Een begrijpelijke keuze, volgens raadslid Joyce van der Sanden: ‘Het fonds is een verplichte belasting die voor iedereen evenveel kost. De HEMA en Bijenkorf betalen net zoveel als een kleine sieradenwinkel of boekhandel. Dat is voor kleine ondernemers niet op te brengen’.

Lees verder
24 augustus 2012

Is dit ECHT, HEMA?

De grote winkelketens in Breda hebben lak aan de kleine ondernemers in de binnenstad. Dat blijkt volgens de SP fractie in Breda uit het feit dat zij vanaf nu elke zondag open gaan. De HEMA en consorten schenden hiermee eerder afspraken met de gemeente en het retailplatform. SP fractievoorzitter Patrick van Lunteren: "Is dat wat ze bedoelen met 'ECHT HEMA', afspraken met Bredaase ondernemers tellen niet als het om winstmaximalisatie gaat".

Lees verder
25 oktober 2010

SP geeft GroenLinks en VVD statistiekboeken cadeau

DummiesDe SP-fractie in de Bredase gemeenteraad gaat aan de fracties van VVD en GroenLinks het boek ‘Statistiek voor Dummies’ cadeau doen. Verschillende leden van deze partijen, waaronder de respectievelijke fractievoorzitters Klaas Dijkhof en Selçuk Akinci, hebben kritiek geuit op het SP-onderzoek onder 160 winkeliers in het centrum naar de wenselijkheid van uitbreiding van de zondagsopenstelling. Uit dit onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de ondernemers geen voorstander van verruiming van de zondagsopenstelling is. Onder andere VVD en GroenLinks hebben de validiteit van het onderzoek in twijfel getrokken.

Lees verder
21 oktober 2010

Onderzoek: De winkelier aan het woord

Zondag a.s. KoopzondagDe SP heeft onderzoek gedaan onder de winkeliers in de binnenstad van Breda over de koopzondagen. Het RetailPlatform Breda (RPB) beslist samen met de wethouder over het aantal vast te stellen koopzondagen in 2011. Omdat de winkeliers niet expliciet gevraagd is naar hun mening, maar het wel grote effecten heeft op hun bedrijfsvoering en sociale leven, heeft de SP zelf een onderzoek verricht onder de winkeliers. De uitslag daarvan is verrassend. Slechts 7% staat achter het voorstel van het RPB. Ongeveer 10% van de winkeliers wil nog meer koopzondagen. En maar liefst 80% van de winkeliers wil de huidige situatie handhaven, of zelfs nog minder koopzondagen. De SP roept daarom de wethouder en het RPB op om in gesprek te gaan met de winkeliers en te komen met een voorstel over koopzondagen die aansluit bij de wensen van deze winkeliers.

Lees verder

Pagina's

U bent hier