h

Half huis? Halve huur!

30 mei 2018

Bestuursakkoord: Verspillen op rechts, bezuinigen op links

Foto: SP

Dinsdagavond presenteerde de coalitie van VVD, D66 en PvdA het bestuursakkoord voor de periode 2018-2022. Het akkoord staat vol prestigeprojecten en andere rechtse hobby’s zoals minder belastingen en meer asfalt. Dit alles wordt gefinancierd door alvast een graai te doen uit het grondbedrijf en door keihard te bezuinigen op het sociaal domein, waaronder de zorg. "Natuurlijk staan er ook een aantal goede dingen in zoals het verbeteren van het falende afvalbeleid", zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. "De coalitie smijt echter met belastinggeld alsof er geen morgen is. De rekening van deze rechtse spilzucht, wordt neergelegd bij de mensen die het echt niet kunnen missen of vooruitgeschoven. Onverantwoord."

Lees verder
14 december 2017

Toezegging WonenBreburg: Snelle aanpak schimmel in huizen Gielis Beijsstraat

Foto: WonenBreburg

Woensdag heeft SP Breda aan WonenBreburg een document overhandigd met daarin de klachten van de bewoners van de Gielis Beijsstraat in Princenhage. De huizen werden recent gerenoveerd maar de afhandeling van dat proces, laat nog te wensen over. Dat bleek toen SP Breda enkele maanden terug in die buurt langs de deuren ging in het kader van de Tien Wijken- en Dorpentour. “Dat gekozen is voor renovatie in plaats van de voorgenomen sloop is op zich natuurlijk positief”, zegt SP’er Pierre van Leent. “Bewoners zijn dan ook tevreden met onder andere de isolatie, maar er waren nog wel klachten. Het betreft met name drempels bij voordeuren, die als te hoog worden ervaren, slecht onderhouden groenstroken en slechte afwerking van kozijnen en/of vensterbanken met lekkages en schimmelvorming als gevolg. Vooral schimmel leidt tot ongezonde situaties en moet snel worden aangepakt!” 

Lees verder
9 mei 2017

D66 en SP: Studentenkamers nog altijd te duur

Foto: SP
 Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat uitgaande van het woonwaarderingsstelsel, de gemiddelde huur voor een studentenkamer in Breda bijna 50 euro te duur is. Vorig jaar bedroeg dit nog ruim 170 euro bleek uit toenmalig onderzoek van het Huurteam. Dit Huurteam kwam er op initiatief van SP Breda en helpt huurders waaronder studenten, om te hoge huren aan te vechten bij hun huisbaas of de huurcommissie. "Je kan dus concluderen dat het beleid van meer nieuwbouw en de aanpak van huisjesmelkers zijn vruchten af begint te werpen", zegt SP-raadslid René Spiegels. "Toch betalen 2 op de 3 studenten nog altijd te veel voor hun kamer In Breda. Samen met D66 wil de SP dat het Huurteam nog vaker wordt ingezet om de huren verder te verlagen!"

Lees verder
4 oktober 2016

Breda zet grote stappen richting meer betaalbare woningen

Foto: SP
Breda investeert 2 miljoen euro in het versneld bouwen van 1000 sociale huurwoningen. Dat blijkt uit de deze week gepresenteerde Begroting 2017. Ook krijgt de oproep van de SP om nog dit jaar te starten met de bouw van tijdelijke woningen, concreet vorm. Zo komt er op een braakliggend terrein in de Haagse Beemden, een wijkje met 30 tijdelijke woningen. "Mede dankzij het voortdurend hameren op het tekort aan betaalbare woningen, is dit besef er inmiddels raadsbreed", zegt SP-raadslid René Spiegels. "Wij zijn er blij mee dat er nu ook concreet geld en plannen zijn om voor het eerst sinds vele jaren, een groot aantal betaalbare woningen toe te voegen."

Lees verder
17 juni 2016

1000 extra woningen in drie jaar tijd

Breda gaat de komende drie jaar 1000 extra sociale huurwoningen bouwen. Om de eerste nood te lenigen moet daarnaast dit jaar al worden gestart met de bouw van tenminste vijftig tijdelijke woningen. Die opdracht kreeg wethouder wonen Patrick van Lunteren (SP) mee tijdens de raadsvergadering van donderdagavond. Een overgrote meerderheid van de raad steunde moties van de PvdA en SP die daartoe opriepen. "Het is goed dat er nu vaart gemaakt gaat worden want de behoefte aan betaalbare woningen is groot", zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. "Als politiek geven we hiermee een niet mis te verstaan signaal af dat er gebouwd moet gaan worden!" 

Lees verder
22 oktober 2015

Het kan wel - Boekpresentatie Emile Roemer

Foto: SP
Donderdag 29 oktober presenteert Emile Roemer zijn nieuwe boek Het kan wel in de Centrale Bibliotheek te Breda. In Het kan wel trekt Emile Roemer erop uit om antwoorden te vinden op actuele vragen. Waarom mogen we vluchtelingen niet in de steek laten? Waarom zijn bedrijven beter af met mensen in vaste dienst? Waarom betalen zo veel multinationals zo weinig belasting? Is een zorg mogelijk die gemoedelijk en gastvrij is? Roemer bezoekt een opmerkelijk sociale multinational en een volksbuurt vol activisten. Hij ontmoet bijzondere leerlingen op de praktijkschool en opstandige studenten aan de universiteit. Eén hoofdstuk springt er in het bijzonder uit: de strijd van de bewoners van de Zaart in Breda voor het behoud van hun goedkope huurflats.Lees verder
17 maart 2015

ROOD: Bredase verhuurder is Huisjesmelker van het Jaar

Foto: SP
ROOD, jong in de SP heeft de huisbaas Marcel van Hooijdonk uitgeroepen tot ‘Huisjesmelker van het Jaar 2015’. De oneervolle titel wordt ieder jaar uitgereikt aan de slechtste huisbaas, corporatie of bemiddelaar van Nederland. Hij verhuurt onder andere woningen in Utrecht, Amsterdam, Nieuwegein en Breda. Van Hooijdonk brengt het leven van zijn huurders in gevaar door veiligheidseisen aan zijn laars te lappen. ROOD-voorzitter Merel Stoop: “Dit is één van de ergste huisbazen die wij ooit zijn tegengekomen bij de verkiezing. Brandonveiligheid, intimidatie, torenhoge huren, huisontruimingen: de klachtenlijst is eindeloos. Hij is één van de vele huisbazen die op schandalige wijze profiteert van de woningnood.” Als prijs ontving van Hooijdonk een gouden brandblusser.Lees verder
28 januari 2015

Meldpunt Huur te Duur

Foto: SP
SP Breda sluit zich aan bij het landelijke meldpunt "Huur te duur". Hier kunnen huurders de steeds verder stijgende huurprijs van hun woning doorgeven. Meer en meer mensen hebben grote moeite maandelijks de huur te kunnen betalen. Ten gevolge van de door dit VVD/PvdA-kabinet ingevoerde verhuurdersheffing, stegen ook in Breda de afgelopen jaren de huren flink. SP-fractievoorzitter Bas Maes: “Voor een gemiddelde sociale huurwoning moet ook in onze stad 11% meer betaald worden dan twee jaar terug!”

Lees verder
28 augustus 2013

WonenBreburg komt afspraken niet na

Onder grote belangstelling van bewoners, pers, SP-leden en andere geïnteresseerden keerde SP-leider Emile Roemer terug naar de Heuvel. Zoals toegezegd bij zijn bezoek eerder dit jaar aan de zogenoemde ‘schimmelwoningen’ kwam hij terug om te controleren of WonenBreburg haar belofte was nagekomen. Helaas schitterde de corporatie door afwezigheid. “Een beetje jammer.” Volgens Roemer. De SP is er volgens hem namelijk niet op uit om tegenover de corporatie te komen staan. De partij ziet corporaties juist als een bondgenoot tegen de asociale plannen van het kabinet van VVD en PvdA. Roemer: “Maar WonenBreburg moet wel haar verantwoordelijkheid richting de huurders nemen en zorgen voor veilige en gezonde huizen!”

Lees verder
24 augustus 2013

Emile Roemer bezoekt opnieuw De Heuvel

SP-leider Emile Roemer bezoekt op dinsdag 27 augustus aanstaande voor de tweede keer de Bredase wijk De Heuvel. Eerder dit jaar maakte Roemer een afspraak met de directeur van WonenBreburg om de schimmelwoningen in de wijk aan te pakken. Op dinsdag 27 augustus bekijkt Roemer of de woningen ook daadwerkelijk opgeknapt zijn.

Lees verder

Pagina's

Volg SP Breda

U bent hier