h

Breda Asbestvrij

6 februari 2018

Breda Asbestvrij

Als geen ander weet hij zaken op de agenda te zetten. Zo vergeet ik nooit die ochtend ver weg in zuid-oost Groningen. Koud en winderig was het en hij klom in een hoogwerker om met zijn sleutel mos en asbestvezels van de koeienstal af te krabben. Zo presenteerde hij ons rapport 'Help asbest het dak af'. Terecht kreeg hij een paar jaar later van minister Tineke Huizinga de complimenten. Uit het verslag: "Ik hecht eraan om op deze plaats tijdens een van de laatste vergaderingen van de Kamer in deze samenstelling tegen de heer Poppe te zeggen dat zijn inspanningen op het gebied van de bestrijding van de asbestproblematiek echt goed zijn geweest. Die inspanningen hebben ertoe geleid dat ook op het ministerie van VROM de aandacht scherper is geworden, waar zij mogelijkerwijs enigszins was verslapt. Complimenten voor de heer Poppe voor zijn inspanningen op dit terrein de afgelopen jaren". Het lukte Remi om een verbod op asbestdaken voor elkaar te krijgen in 2024.

Foto: . / .

Als fractiemedewerker leerde ik van hem alle ins en outs van het asbest kennen. Het is een sluipmoordenaar die asbestkanker veroorzaakt, met een stille, pijnlijke dood als gevolg. 1200 mensen per jaar. Dat is twee keer zoveel als in het verkeer. Laat je niks wijsmaken over meer of minder schadelijk asbest. Een vezel is al genoeg. Wit, Bruin of Blauw, ze zijn allemaal dodelijk. Het moet zo snel mogelijk van de daken en uit onze leefomgeving. Hele boeken zou ik kunnen schrijven over hoe we sloop en renovaties van woningen en flats stil legden. 

Nu ik als wethouder in Breda verantwoordelijk ben voor het bouw en woning toezicht is dat mijn kans om de asbest ook hier aan te pakken. 2024 lijkt nog ver weg maar is dat niet. Er zijn in Breda circa 4400 adressen waar asbest op het dak ligt. Alles bij elkaar ruim 650.000 vierkante meter. Een hele berg werk.

Heel mooi om te zien dat de door ons bedachte collectieve aanpak mensen in beweging brengt. Via IChooser ontzorgen we mensen, maken we een scherpe prijs, regelen we korting  via subisdies. En aller belangrijkst we garanderen een professionele en vakkundige verwijdering door een erkende saneerder.

Al 740 mensen hebben zich aangemeld. De eerste informatie-avonden zijn al meteen volgeboekt. Op deze manier gaan we Breda ruim voor 2024 Asbestvrij maken!

Reacties

Terecht dat u dhr. Remi Poppe meer dan benoemt. Ook ik weet meer dan de gemiddelde Nederlander over wat de asbestproblematiek inhouden kan. Van nabij... OMDAT ik niemand zou willen laten beleven wat ik dus van nabij in korte tijd zag gebeuren met een van de 10000-en asbestslachtoffers schreeuw ik hier in spreekwoordelijke zin om AANDACHT VÓÓR DIT ONDERWERP én dat iedereen ZIJN/HAAR verantwoordelijkheid ook pakt. Weg met die zooi !! Pak asbest aan voordat het JOU aanpakken kán.. !!

 

 Dank Jan,

Sterkte met alles. We strijden door. Elke aandacht die we kunnen geven is winst.

 

Vriendelijke Groet,

Patrick

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier