h

Waarom woont hier niemand?

16 augustus 2014

Waarom woont hier niemand?

Op zaterdag trok de SP de Bredase wijk Geeren-Zuid in op zoek naar onnodig leegstaande sociale huurwoningen. Na vragen die de SP eerder hierover stelde aan het College, buitelden de woningcorporaties over elkaar heen om het probleem te ontkennen. “Als er zo stellig ontkend wordt, ben je meestal op het goede spoor,” zegt SP gemeenteraadslid René Spiegels met een knipoog. “We hoefden dan ook niet ver te zoeken naar huizen die leeg staan.” Voor veel mensen op wachtlijsten die dolgraag in zo’n huis willen wonen, is de leegstand niet uit te leggen.

Ook voor omwonenden is de leegstand een doorn in het oog. De vaak al lang leegstaande woningen met slecht onderhouden voor- en achtertuinen zorgen voor een verpauperd straatbeeld. “We spraken buren die zeiden dat sommige huizen al bijna een jaar onnodig leeg staan omdat de huur te hoog is of omdat ze onverkoopbaar blijken,” aldus Spiegels. “Het onkruid in de voortuin staat soms meer dan anderhalve meter hoog en ook schuttingen van de achtertuinen  zijn in enkele gevallen volledig gesloopt. De woningcorporaties zouden zich moeten schamen!”

De SP wil naast het zichtbaar maken van het probleem, ook de reden weten waarom  huizen leeg staan. In eerdere reacties in de media, gingen de corporaties niet in op de inhoud maar lieten alleen weten dat ze ruimschoots voldeden aan de zichzelf opgelegde normen voor leegstand. “Zelfs al zou maar een paar procent leegstaan, dan heb je het nog over honderden sociale huurwoningen,” volgens Spiegels. “Dat is vele malen meer huizen dan dat er jaarlijks aan de woningvoorraad van de corporaties toegevoegd wordt. De hoogste tijd voor actie dus!”

Onderstaand nog enkele voorbeelden van leegstaande huizen in Geeren-Zuid.

(Foto's door Paul Marijnissen)

Reactie toevoegen

U bent hier